0

Uhapšeno devet funkcionera FIFA, preti im izručenje u SAD

Predstavnici sportskih medija i firmi za promociju sporta navodno su bili uključeni u plaćanje mita finkcionerima FIFA i njenih podorganizacija, u ukupnom iznosu od 100 miliona dolara, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravosuđa, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, policije je akciju hapšenja izvela u Cirihu rano jutros, a optužbe uključuju pranje novca, reketiranje i prevare tokom poslednjih 20 godina.

Inače, članovi FIFA okupljaju se u Cirihu zbog njihovog godišnjeg sastanka koji bi trebalo da bude održan u petak.

Za sada nije precizirano da li je ovo hapšenje u vezi sa istragom organizacije Mundijala 1994. u SAD.

“Američko tužilaštvo za istočni distrikt Njujorka vodi istragu protiv ovih osoba pod sumnjom da su primali mito u periodu od ranih devedesetih godina do danas”, kaže se u saopštenju Ministarstva pravosuđa Švajcarske (FOJ) i dodaje da se radi o sumi od oko 100 miliona dolara. 

“Među uhapšenima nije Blater. On uopšte nije umešan u ovaj slučaj”, rekao je za agenciju AP portparol FIFA Valter de Gregorio.

Uhapšeni su potpredsednik FIFA Džefri Veb i predsednik Fudbalske federacije Kostarike Eduardo Li, tvrdi Njujork tajms

Na listi su još Džek Voriner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafael Eskivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leos.

Kancelarija švajcarskog javnog tužilaštva saopštila je da je pokrenuta istraga protiv deset “nepoznatih lica osumnjičenih za proneveru i pranje novca” u vezi sa dodelom organizacije Mundijala Rusiji i Kataru.

Kako je navedeno “tužilaštvo je došlo u posed elektronskih podataka i dokumenata u sedištu FIFA, kao deo istražnog procesa”.

Švajcarska federalna policija saopštila je da će ispitati desetoricu članova Izvršnog komiteta FIFA, koji su učestvovali u glasanju u decembru 2010. godine.

U toku je veoma posećena konferencija za predstavnike medija u sedištu FIFA.

Ono što je do sada rekao Gregorio da ne može da potvrdi koliko je zvaničnika Fifa uhapšeno, kao i da je upravo Fifa oštećena strana u ovim događajima.

Takođe, rečeno je da će izbori biti održani po planu i da će Mundijali dodeljni Rusiji i Kataru biti tamo i održani.

Filed in: Fudbalski Transferi

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?