0

Uhapšeni čelnici FIFA terete se za "muljanje" od ranih devedesetih, Rusi se ograđuju


Švajcarska policija uhapsila je jutros rano, na zahtev vlasti SAD, šest funkcionera FIFE, koji su ousmnjičeni za mito i reketiranje, saopšteno je iz policije. Lišavanje slobode dogodilo se u luksuznom hotelu “Baur au lac” u Cirihu.
Zvaničnici FIFA koji su uhapšeni u Cirihu terete se za korupciju u periodu od ranih devedesetih do danas, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa Švajcarske.- Američko tužilaštvo za istočni distrikt Njujorka vodi istragu protiv ovih osoba pod sumnjom da su primali mito u periodu od ranih devedesetih godina do danas – kaže se u saopštenju FOJ i dodaje da se radi o sumi od oko 100 miliona evra.Među uhapšenima su i potpredsednici FIFA Džefri Veb i Euhenio Figerado, preneo je “Njujork tajms”.Kako prenose svetske agencije, na listi optuženih je deset osoba, od kojih neki nisu bili u Cirihu.Na listi su još Džek Voriner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafael Eskivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leos.Švajcarsko federalno tužilaštvo otvorilo je istragu povodom dodele organizacije dva fudbalska šampionata – 2018. i 2022. godine.Kancelarija švajcarskog javnog tužilaštva saopštila je da je pokrenuta istraga protiv “nepoznatih lica osumnjičenih za proneveru i pranje novca” u vezi sa dodelom organizacije Mundijala Rusiji i Kataru.Kako je navedeno “tužilaštvo je došlo u posed elektronskih podataka i dokumenata u sedištu FIFA, kao deo istražnog procesa”.Švajcarska federalna policija saopštila je da će ispitati desetoricu članova Izvršnog komiteta FIFA koji su učesvovali u glasanju u decembru 2010. godine.Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izjavio je danas da hapšenje zvaničnika FIFA nema veze sa izborom Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine.Rusija je izabrana za organizatora SP 2010. godine, kada je i Kataru dodeljeno domaćinstvo Mundijala 2022. Kandidat na izborima za predsednika FIFA jordanski princ Ali bin al Husein povodom hapšenja zvaničnika rekao je da je ovo tužan dan za fudbal.- Ovo je tužan dan za fudbal – rekao je Ali novinarima agencije AFP.

Filed in: Fudbalske Vesti Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?