0

Tri decenije od tragedije na Hejselu


Na današnji dan pre 30 godina, pred finalnu utakmicu Kupa evropskih šampiona u fudbalu između Juventusa i Liverpula u Briselu, dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji sporta u kojoj je poginulo 39 navijača torinskog tima a više od 600 ih je povređeno.
Pred sam početak utakmice na stadionu Hejsel došlo je do nereda. Engleski huligani su prvo flašama i raketama gađali protivničke navijače, a onda je veća grupa njih probila zaštitnu ogradu i krenula u fizički obračun.Pristalice Juventusa su u panici počeli da beže prema kraju tribine koja se pod njihovom težinom urušila i veliki broj ljudi ostao je zatrpan. Kako ispod zida, tako i ispod navijača koji su padali jedni preko drugih.Početak utakmice kasnio je sat vremena, a krvavi obračun više od dva, posle kojeg je počelo prebrojavanje mrtvih i povređenih. U analizi tragedije konstatovano je, između ostalog, da je stadion Hejsel bio u jako lošem stanju, da policija i redarske službe nisu obavile svoj posao valjano, da je prodato više karata nego što je kapacitet stadiona, ali da najveću odgovornost za tragediju ipak snose huligani zbog kojih je Evropska fudbalska unija (UEFA) engleske klubove izbacila iz svih evropskih takmičenja u naredne tri godine, a Liverpul pet!Kako su divljanja huligana nastavljena i u Engleskoj UEFA je kaznu produžila pa su se engleski klubovi na međunarodnu scenu vratili tek u sezoni 1990/91.Uprkos tragediji koja se dogodila finalna utakmica Kupa evropskih šampiona je odigrana, a Juventus je pobedio sa 1:0 golom Mišela Platinija iz jedanaesterca.Stadion Hejsel je deset godina posle tragedije obnovljen i ponovo otvoren i sada nosi ime belgijskog kralja Buduena.

Filed in: Fudbalske Vesti Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?