0

Ruža Tomašić pisala Platiniju

Poslanica Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je pismo predsedniku Evropske fudbalske unije Mišelu Platiniju u kojem je izrazila nezadovoljstvo što je Uefa Partizanu odobrila minut tišine zbog obeležavanja dve decenije od progona Srba iz Hrvatske u vojnoj akciji “Oluja”.

Tomašić koja je i predsednica Hrvatske konzervativne stranke, u pismu je navela da se takvim potezom Uefa ogrešila o politiku krovne fudbalske organizacije, Fife, i pravosnažne presude međunarodnih sudova, prenela je Hina.

“Kao zastupnica u Evropskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Takođe, smatram da je moja dužnost da reagujem i na neujednačene kriterijume koje primenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svetsku organizaciju Fifu”, navela je Tomašić u pismu.

Ona je podsetila da je 19. novembra 2013. godine na utakmici baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja “Zapamtite Vukovar” morao da bude uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično kažnjen sa deset utakmica suspenzije “zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice”.

“Iako Vam je, verujem, minut tišine na utakmici Partizan – Steaua predstavljen kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, reč je eklatantnom primeru korišćenja sporta u političke i propagandne svrhe”, navela je ona.

“Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojnoj operaciji ‘Oluja’ utvrdili su da nije bilo organizovanog proterivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već da se radilo o organizovanoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vođstvo tzv. Republike Srpske Krajine”, istakla je Tomašić.

Tomašić je od Platinija zatražila da sprovede “unutrašnju istragu” zbog tog slučaja.

“Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterijume u evropskom fudbalu, biću prisiljena da pokrenem ovo pitanje u Evropskom parlamentu”, piše u pismu Tomašić upućenom predsedniku Uefa.

Utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Partizana i Steaue, koja je odigrana 5. avgusta u Beogradu, počela je minutom tišine. Crno-beli su to zatražili od Uefe, a ta organizacija je odobrila.

Filed in: Fudbalski Transferi

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?