0

Oglasio se i Blater: Ovo je teško vreme za fudbal

Predsednik svetske kuće fudbala danas je trebalo da održi govor na konferenciji sportskih lekara, tokom Kongresa Fife u Cirihu, na kome treba da se izabere i novi predsednik, ali do toga neće doći.

On je u saopštenju ocenio da se fudbal nalazi u teškoj situaciji i dodao da podržava istragu o korupciji posle hapšenja 14 funkcionera te organizacije.

“Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i Fifu. Razumem razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide”, navodi se u sapštenju Blatera objavljenom na sajtu Fife.

Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Fife.

“Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi podržavamo istragu od strane američkih i švajcarskih vlasti i verujem da će pomoći ranije pokrenutim merama Fife da iskoreni koren svega lošeg u fudbalu”, dodaje se u saopštenju.

Blater je naveo da je siguran da su mnogi biti “frustrirani tempom promena”, ali da će i pored toga Fifa nastaviti sa njima i dodao da korupciji nema mesta u fudbalu.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavere za reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo je 24 godine.

Među uhapšenima su sadašnji predsednik KONKAKAF Džefri Veb, kao i njegov prethodnik Džek Vorner; zatim funkcioneri iz marketinga koji su navodno sistematski plaćali i obećavali plaćanje više od 150 miliona dolara mita da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

“Nezavisni Etički komitet, koji je u sred svojih postupaka u vezi sa dodelom domaćinstava Svetskih prvenstava 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je Fifa preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju s vlastima i raditi energično kako bi iskorenili sve loše iz Fifa, kako bi vratili poverenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešno”, naveo je Blater.

U Cirihu bi sutra trebalo da se održe izbori za predsednika Fife, na kojima je glavni favorit za pobedu sadašnji prvi čovek svetske kuće fudbala – Sep Blater.

Evropska fudbalska unija (Uefa) je od Fife zatražila odlaganje izbora i predložila da se održe tek za šest meseci, ali će se oni verovatno održati sutra.

Filed in: Fudbalski Transferi

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?