0

Fudbalsko tržište premašilo 20 milijardi evra

Dilojt navodi da je evropsko fudbalsko tržište u sezoni 2013/14 premašilo 20 milijardi evra, zahvaljujući porastu prihoda u pet najvećih liga – nemačkoj Bundesligi, španskoj Primeri, francuskoj Prvoj ligi, engleskoj Premijer ligi i italijanskoj Seriji A.

“Treću godinu za redom, u sezoni 2013/14, svaka od pet najvećih liga ostvaruje rekordne prihode, a najbolji fudbal uživo ostaje ‘premijum sadržaj’ za emitere, i komercijalni partneri će velikodušno platiti da ostanu povezani s vodećim evropskim klubovima”, rekao je partner u sektoru za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu, Den Džons.

Premijer liga je povećala prihod za 29 odsto (735 miliona funti) u 2013/14, i tako učvrstila vodeću poziciju u svetu, sa ukupnim prihodom od 3,3 milijarde funti. Prihod od emitovanja porastao je za 48 odsto (569 miliona funti), a novi domaći i međunarodni ugovori o pravima prenosa utakmica doneli su preko tri četvrtine rasta prihoda lige.

Dilojt navodi da je Bundesliga osmu godinu za redom ostvarila rast, ove sezone od 13 odsto (257 miliona evra) i da sada ostvaruje 2,3 milijarde evra prihoda.

Novi set lokalnih ugovora o pravima na emitovanje za Bundesligu jedan i Bundesligu dva ukupno vrede preko 50 odsto više u odnosu na vrednost prethodnih ugovora, ali vrednost prava najjače nemačke lige ostaje najniža u pet najvećih u Evropi.

Klubovi španske Primere su ostvarili rast prihoda od tri odsto (65 miliona evra) i dostigli su 1,9 milijardi evra u 2013/14, ali za taj rast su zaslužna dva madridska kluba – Real i Atletiko, dok su ukupni prihodi drugih 18 klubova manji nego prethodne godine.

Režim individualne prodaje prava na emitovanje nastavio je da narušava finansijske izglede unutar Primere.

U maju 2015. špansko Ministarstvo sporta najavilo je kraljevskim dekretom da će od sezone 2016/17. prava na emitovanje domaćeg španskog fudbala biti prodata na kolektivnoj bazi.

Ukupan prihod francuske Prve lige porastao je za 201 milion evra (15 odsto) i dostigao je skoro 1,5 milijardi evra u 2013/14. godini, na čelu sa Pari Sen Žermenom, čiji je rast prihoda 75 miliona evra.

Prihod od 22 miliona evra (jedan odsto) rasta ukupnih prihoda za klubove italijanske Serije A i ostvarenih 1,7 milijardi evra u 2013/14. godini maskirali su značajna pomeranja u finansijskom poslovanju najslavnijih italijanskih klubova, koji su svi u velikoj meri bili pod uticajem obima svog učešća u evropskoj konkurenciji.

Filed in: Fudbalski Transferi

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?