0

Fudbal bira, Blater ili princ Ali?

Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111-godišnjoj istoriji svetske kuće fudbala. Izbori za predsednika Fifa održavaju se danas, a 209 članica te organizacije biraće između aktuelnog predsednika Sepa Blatera, koji je na čelu 17 godina i traži peti mandat, i jordanskog princa Alija bin al Huseina.

Šest federacija će glasati na današnjim izborima. Afrika (KAF) ima 56 glasova, Evropa (Uefa) 53, Azija (AFK) 46, Severna i Centralna Amerika (KONKAKAF) 35, Okeanija 11 i Južna Amerika (KONMEBOL) 10 glasova.

Pre početka glasanja kandidati će imati priliku da razgovaraju sa članicama Fife ukupno 15 minuta. Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini zatražio je od Blatera da napusti funkciju i upozorio da bi evropske federacije mogle da razmatraju mogućnost bojkota Svetskog prvenstva, ako se ne promeni predsednik Fife.

Bi-Bi-Si je preneo da će u slučaju Blaterove pobede Uefa tražiti da se održi vanredni kongres Fife, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsednika Fife kada je nasledio Brazilca Žoaa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika Uefe Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine kada je dobio više glasova od predsednika KAF Ise Hajatua, a treći 2007. godine kada nije imao protivkandidata.

Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsednika Fife i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsednik AFK Mohamed bin Hamam povukao iz trke, posle suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Filed in: Fudbalski Transferi

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?