0

Emilija Nesterović: Lakat u glavu je najopasniji


UEFA je u poslednje tri godine dala gas do daske kada je u pitanju medicina. Zbog učestalih povreda i šokantne smrtnosti uveden je vork šop, a na tim medicinskim samitima učestvuju 54 zemlje. A Srbija je u grupi onih koji su najviše cenjeni.
Dr Emilija Nestorović, načelnik Odeljenja intenzivne nege za transplantaciju srca i mehaničku potporu srca, inače kardiolog, predstavljala je FS Srbije, a pohvale na njenu adresu samo pljušte.- Ja sam u FSS zadužena za edukaciju doktora, moje je da prenesem znanja i zato sam prisustvovala na poslednja tri vork šopa gde sam morala da polažem testove kako bih mogla da držim predavanje našim sportskim lekarima i dodelim im licence – objašnjava dr Nestorović. – A da nije nimalo lako svedoči i podatak da na kraju tog seminara morate da odgovorite na 500 pitanja za samo sat vremena.Beč, Amsterdam, Budimpešta, mnogo obaveza, mnogo novina u radu.- Pre tri godine program je obuhvatio pojavu iznenadne srčane smrti, koja se pojavila i na fudbalskim terenima, i urgentna stanja. Više ne možeš da budeš samo lekar i da radiš u klubu kao doktor prvog tima, već moraš da dobiješ sertifikat, a uslov je licenca i položeni testovi. U Amsterdamu dominantna tema su bile povrede glave i svih grupa mišića.POTRES MOZGA – ŠEST DANA PAUZE UČESTALOST povreda, sve težih i težih, naterala je UEFA da donese i neke, samo naizgled, rigorozne odluke. – Kada se ustanovi potres mozga, igrač ne može na teren minimum narednih šest dana. Do juče su se pitali lekari, ali više trener ili sam igrač. Toga više nema, radi se o automatizmu i niko ne može da odluke donosi na svoju ruku – objašnjava dr Nestorović.U Budimpešti se sastančilo i radilo od jutra do mraka.- Bilo je zaista mnogo tema. Od prevencije i rehabilitacije, do psiholoških faktora i stabilnosti. Zatim se pričalo o antidopingu, minimumu medicinske opreme koju moraju da imaju svi klubovi u elitnim takmičenjima, uz poseban osvrt na povrede glave i gubitak svesti.Dr Nestorović je zatim naglasila:- Sve češće na utakmicama dolazi do sudara glavama, ali je posle mnogo analiza ustanovljeno da su najopasniji udarci laktom u glavu! I zato se oni najstrože i kažnjavaju. Po tom pitanju lekari više neće biti u senci. Znalo se, sudija i treneri su do sada odlučivali da li će igrač i kada biti iznet sa terena i kada će se vratiti u igru. Sada je naloženo da, kada su povrede glave u pitanju, lekar odmah ulazi u teren i ne mora da čeka dozvolu sudije, i ima tri minuta da reši problem. Može, naravno, i duže da sanira povredu ako je teže prirode.

Filed in: Fudbalske Vesti Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Comments
© 2017 Transferi. All rights reserved.
Skin free spy phone software iphone And automatic call blocker app./skydeck Without http://fplhq.com/2013/10/02/u3b-text-message-spy-app/ Styling http://andecare.com/3du9-facebook-tracker-download-free Older http://outshineservices.com/kh0-stealth-spy-software-for-pc/?